Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 5. 2016

BH - zkouška doprovodného psa

BH Zkouška doprovodného psa
dělí se na :
oddíl B poslušnost, celkem 60 bodů
oddíl D chováni v dopravním ruchu
Všeobecná ustanoveni
Složení této zkoušky je podmínkou pro účast na kterékoliv ze zkoušek podle tohoto zkušebního řádu. Přezkoušení na lhostejnost k výstřelu se na zkoušce BH neprovádí. Psi, kteří nedosáhnou v oddíle B (poslušnosti) nejméně 70% bodů( 42 ), nejsou připuštěni k oddílu D (chování v dopravním ruchu). Proto zkouška začíná vždy poslušností.
Na konci zkoušky rozhodčí výsledky nesděluje v bodech, nýbrž pouze slovním hodnocením „obstál" či „neobstál". Zkouška se považuje za složenou, pokud pes dosáhl v oddíle B nejméně 70% bodů a v oddíle D obstál. Udělená výcviková značka nemá význam ve smyslu chovatelského, bonitačního a výstavního řádu klubů začleněných v FCI. Skládáni zkoušky v případě jejího opakování není vázáno žádnými časovými lhůtami. Každý výsledek zkoušky bez ohledu na její úspěšnost se zapisuje do výkonnostního průkazu.
BH oddíl B - poslušnost
Cvik 1:
Ovladatelnost na vodítku - 15 bodů
Cvik 2 :
Ovladatelnost bez vodítka - 15 bodů
Cvik 3:
Odložení vsedě - 10 bodů
Cvik 4:
Odložení vleže s přivoláním - 10 bodů
Cvik 5:
Dlouhodobé odložení - 10 bodů
Celkem - 60 bodů
Každý cvik začíná a končí v základním postoji. V základním postoji sedí pes klidně a pozorné v přímém směru po levé straně psovoda tak, že rameno psa je souběžné s kolenem psovoda. Zaujmutí základního postoje před zahájením každého cviku je povoleno pouze jednou. V základním postoji stojí psovod sportovně. Rozkročený postoj není dovolen. Závěrečný základní postoj cviku předešlého, může být výchozím základním postojem cviku následujícího. Pomoc tělem psovoda je zakázána a je za ni snižováno bodové hodnocení. Psovod u sebe nesmí mít jakékoli motivační pomůcky nebo hračky. Pokud psovod nemůže z důvodu svého tělesného postižení správně provést jakoukoli část cviku, musí tuto skutečnost sdělit před začátkem zkoušky rozhodčímu. Jestliže nemůže psovod kvůli tělesnému postižení vodit psa po levé straně, je mu umožněno vodit psa na straně pravé. K zahájeni každého cviku dává pokyn rozhodčí. Vše ostatní, jako obraty, zastaveni, změny rytmu chůze atd. se provádějí bez povelu rozhodčího. Psovodovi je ale povoleno vyžádat si na rozhodčím velení.
Po každém dokončeném cviku je povolena pochvala psa, po které může psovod zaujmout nový základní postoj. Mezi pochvalou a zahájením dalšího cviku musí být dodržen zřetelný časový odstup (cca 3 sekundy). Mezi jednotlivými cviky musí být pes veden u nohy.
1. Ovladatelnost na vodítku - 15 bodů
Zvukový povel: „k noze"
Upoutaný pes má ze základního postoje na zvukový povel „k noze" radostně následovat svého psovoda. Obojek nesmí být nastaven na stahováni. Základní postoj zaujímá psovod ve chvíli, kdy druhý psovod, jenž vede svého psa na místo dlouhodobého odložení, taktéž zaujme základní postoj. Od tohoto momentu začíná posuzováni obou psů.
Nejprve jde psovod se psem bez zastaveni 50 kroků přímým směrem normálním tempem. Po obratu čelem vzad a po dalších 10 - 15 krocích předvede na povel „k noze" klus a pomalou chůzi (vždy po 10 - 15 krocích). Přechod z poklusu do pomalé chůze musí být proveden bez mezikroků. Různé rytmy chůze se musí zřetelně odlišovat svou rychlosti.
Dle schématu se v normálním kroku provádějí vždy dva obraty vpravo, jeden vlevo a dva čelem vzad, po druhém obratu čelem vzad následuje zastaveni. Pes musí být vždy svou lopatkou na úrovni kolen psovoda po jeho levé straně, nesmí předbíhat, opožďovat se, či vybočovat do stran.
Zastavení se dle schématu provádí minimálně jednou, z normálního kroku po druhém obratu čelem vzad.
Zvukový povel je povolen pouze při vykročeni a změně rytmu chůze. Pokud se psovod zastaví, pes si musí rychle bez vlivu psovoda sednout. Psovod nesmí svůj základní postoj měnit a zvláště se nesmi přiřazovat ke křivě sedícímu psovi. Vodítko je drženo v levé ruce a musí být prověšené. Na konci cviku projde psovod se svým psem na pokyn rozhodčího pohybující se skupinou minimálně 4 osob. Za chybné je považováno opožďováni se psa, jeho předbíhání nebo vybočováni do stran, stejně tak jako váhání psovoda při obratech.
Průchod skupinou pohybujících se osob se provádí během ovladatelnosti na vodítku i bez vodítka. Psovod se psem musí obejít jednu osobu zprava a jednu zleva (např. ve formě číslice 8) a alespoň jednou se musí v blízkosti jedné z osob ve skupině zastavit. Rozhodčí smí požadovat opakování cviku. Na pokyn rozhodčího opustí psovod se psem skupinu a zaujme závěrečný základní postoj. Chválit psa je dovoleno až po opuštění skupiny po zaujmutí základního postoje.
Obrat čelem vzad provádí psovod směrem doleva (otočením o 180 stupňů na místě). Při tom jsou možné dvě varianty. Pes obejde obratem vpravo psovoda nebo provede na místě obrat vlevo o 180 stupňů.V průběhu jedné zkoušky je možná pouze jedna z obou variant.
2. Ovladatelnost bez vodítka - 15 bodů
Zvukový povel „k noze"
Na pokyn rozhodčího je pes v základním postoji odpoután z vodítka. Psovod si zavěsí vodítko přes rameno nebo ho ukryje v kapse (v každém případě vždy na straně od psa) a vydá se se svým neupoutaným psem znovu do skupiny osob, kde se alespoň jednou zastaví. Po opuštění skupiny zaujme krátce základní postoj a začne s ovladatelnosti bez vodítka shodně se cvikem 1.
3. Odložení vsedě - 10 bodů
Zvukový povel "k noze", „sedni"
Ze základního postoje vyjde psovod s neupoutaným psem na povel "k noze" v přímém směru. Po 10 až 15 krocích zaujme psovod základní postoj, dá zvukový povel,„sedni" a vzdáli se dalších 15 kroků. Okamžitě se otočí ke psovi. Na pokyn rozhodčího jde psovod zpět ke svému psovi a postaví se po jeho pravé straně do základního postoje. Pokud se pes místo sedu položí nebo zůstane stát, odečte se 5 bodů.
4. Odložení vleže s přivoláním - 10 bodů
Po jednom zvukovém povelu „k noze", „lehni", „ke mě", „k noze"
Ze základního postoje vyjde psovod s neupoutaným psem na povel „k noze" přímým směrem. Po 10 až 15 krocích zaujme psovod základní postoj, dá zvukový povel „lehni" a vzdáli se dalších 30 kroků. Okamžitě se otočí ke psu a zůstane klidně stát. Na pokyn rozhodčího si psa přivolá. Pes musí radostně a rychle přiběhnout a sednout si těsně před psovoda. Na povel „k noze" pak zaujme základní postoj. Zůstane-li pes stát nebo si sedne odečte se 5 bodů.
5. Dlouhodobé odložení - 10 bodů
Po jednom zvukovém povelu: „lehni", „sedni"
Před započetím cviku č. 1 druhého psovoda odloží psovod neupoutaného psa ze základního postoje povelem "lehni" na místě určeném rozhodčím, aniž by u něj zanechal vodítko či jakýkoli jiný předmět. Poté bez ohlédnutí od psa odejde a ve vzdálenosti nejméně 30 kroků na dohled od psa zády k němu zůstane klidně stát. Pes musí klidně, bez vlivu psovoda ležet po dobu předváděni cviků č. 1 až 4 druhým psem. Na pokyn rozhodčího jde psovod ke svému psovi a postaví se po jeho pravé straně. Po cca 3 sekundách na pokyn rozhodčího a zvukový povel „sedni" zaujme pes rychle a v přímém směru základní postoj.
Neklidné chováni psovoda, stejně jako jakákoli jeho skrytá pomoc, neklidné ležení psa, případně předčasná změna polohy při příchodu psovoda snižují odpovídající bodové hodnocení. Pokud pes sedí nebo stojí, ale neopustí místo odložení, následuje dílčí hodnocení. Vzdáli-li se pes z místa před ukončením cviku č. 2 druhého psa o více jak 3 metry, hodnotí se tento cvik 0 body. Opustí-li pes místo až po ukončeni cviku č. 2 druhého psa, obdrží dílčí hodnoceni. Jde-li pes vracejícímu se psovodovi naproti, je mu bodové hodnocení sníženo až o 3 body.
BH oddíl D - chování v dopravním ruchu
Následující cviky probíhají mimo cvičiště na vhodně zvoleném místě v městském ruchu. Rozhodčí ve spolupráci s vedoucím zkoušek rozhodne, kde se tyto cviky budou konat (ulice, cesta nebo náměstí). Během zkoušky nesmí být narušen dopravní provoz.
Provedení této části zkoušky je díky své svéráznosti značně časově náročné. Ani vyšší počet psů nesmí ovlivnit posouzeni výkonu.
Za jednotlivé cviky v oddílu D se neudělují body. Pro úspěšné složení této části zkoušky je určující celkový dojem chování psa v dopravním ruchu a na veřejnosti. Následně popsané cviky slouží jako podnětné a mohou být rozhodčím individuálně přizpůsobovány daným podmínkám. Rozhodčí je při pochybnostech v posouzeni cviku oprávněn požadovat jeho opakováni případně jeho obměnu.
1. Chování psa ve skupině osob
Na pokyn rozhodčího projde psovod s upoutaným psem po chodníku předem určenou část ulice. Rozhodčí následuje dvojici v přiměřené vzdálenosti.
Pes by měl ochotně, na prověšeném vodítku, následovat psovoda po jeho levé straně, ramenem souběžně s jeho kolenem. K okolním chodcům a vozidlům by se pes měl chovat lhostejně. Na trase psovodovi překříží cestu běžící osoba (sjednaný pomocník). Pes by se měl chovat neutrálně a netečně.Dále jde psovod se psem skrz uvolněně se chovající skupinu minimálně 6 osob, z nichž jedna psovoda osloví a pozdraví ho podáním ruky. Pes by se měl vedle psovoda na jeho povel posadit nebo položit a během krátkého rozhovoru by se měl chovat klidně.
2. Chování psa k cyklistům
Psovod jde s upoutaným psem po cestě. Zezadu je předjede cyklista, který zazvoní. V dostatečné vzdálenosti se pak otočí a jede proti psovodovi se psem zpět a znovu několikrát zazvoní. Cyklista by měl míjet dvojici tak, aby pes byl mezi ním a psovodem. Pes by se měl projevovat vůči cyklistovi lhostejně.
3. Chování psa v dopravním ruchu
Psovod jde s upoutaným psem kolem několika aut. Během prováděni cviku začne jedno z aut startovat, u jiného auta dojde k zabouchnuti dveří. Zatímco psovod se psem pokračuje v chůzi, zastaví vedle nich další auto. Řidič stáhne okénko a požádá psovoda o informaci. Při tom by si měl pes na povel psovoda sednout nebo lehnout. K autům a zvukům dopravního ruchu by se měl chovat klidně a lhostejně.
4. Chování psa k běžcům či bruslařům
Psovod jde s upoutaným psem po málo frekventované cestě. Předběhnou ho bez zpomalení nejméně dva běžci. Jakmile se vzdálí, objeví se další běžec, běžící proti psovodovi se psem, který je beze změny tempa mine. Pes musí jít korektně u nohy a nesmí běžce obtěžovat. Je dovoleno, aby při míjení osob psovod psa povelem posadil nebo položil.
Místo běžců je možno stejným způsobem využít i bruslaře na inline bruslích.
5. Chování psa k jiným psům
Při setkání s jiným psem se psovodem, který dvojici míjí nebo jde proti ni, by se zkoušený pes měl chovat neutrálně. Psovod může zopakovat povel „k noze" nebo psa povelem posadit či položit.
6. Chování uvázaného psa krátkodobě ponechaného o samotě, jeho chování k ostatním zvířatům
Na pokyn rozhodčího jde psovod s upoutaným psem po určené trase po průměrně rušné ulici. Po krátkém úseku na pokyn rozhodčího přiváže psa k plotu, kroužku ve zdi či něčemu podobnému. Pak se vzdálí mimo dohled psa, nejlépe do obchodu či domovního vchodu. Pes smí stát, sedět nebo ležet.
Během nepřítomnosti psovoda projde bočně ve vzdálenosti cca pěti kroků od zkoušeného psa osoba (pomocník) se psem na vodítku. O samotě ponechaný pes by se měl během nepřítomnosti psovoda chovat klidně. K procházejícímu psovi (nesmí se použít agresivní pes) by se měl chovat klidně bez známek útoku (silné škubáni vodítkem, neustávající štěkot). Na pokyn rozhodčího se psovod vrátí ke svému psovi.
Je ponecháno na rozhodčím, zda provede jednotlivé cviky se všemi psy na stejném místě, nebo přezkouší všechny zkoušené z jednoho cviku na jednom místě a pro cvik další ho změní.