Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 5. 2016

IPO 3 - / FPr3 , UPr3 , APr3 /

IPO-3 - dělí se na:
oddíl A - 100 bodů také zkouška FPr 3
oddíl B - 100 bodů také zkouška UPr 3
oddíl C - 100 bodů také zkouška APr 3
Celkem - 300 bodů
IPO-3 oddíl A stopa - také zkouška FPr 3
Cizí stopa, nejméně 600 kroků, 5 úseků, 4 lomy (cca 90°), 3 předměty, nejméně 60 min stará, časový limit pro vypracování 20 minut.
Sledování stopy: 79 bodů
Předměty (7 + 7 + 7) - 21 bodů
Celkem - 100 bodů
Všeobecná ustanovení
Delegovanému rozhodčímu, případně zodpovědné osobě přísluší rozvrhnutí průběhu stopy, zaškoleni kladečů stop, dohlížení na pokládáni stop. Průběh jednotlivých stop se musí přizpůsobit terénu, který je k dispozici. Vhodným terénem je jakýkoliv přírodní terén, jako např. louka, pole. Je třeba vyvarovat se toho, aby průběh stopy byl zjistitelný zrakem. Začátek (nášlap) stopy musí být označen štítkem, který je zapíchnut do země vlevo od nášlapu v jeho bezprostřední blízkosti.
Stopy jsou pokládány normální chůzi. Kladeč nesmí pomáhat psovi nepřirozenou chůzi na úsecích, lomech a při pokládání předmětů.
Kladeč ukáže před pokládáním stopy rozhodčímu nebo zodpovědné osobě předměty. Zdrži se krátce na nášlapu a pak jde bez zastavení normálním krokem v určeném směru, aniž by záměrně narušoval podklad. Odstup od jednotlivých úseků stopy musí být alespoň 30 kroků.
Rovněž lomy jsou kladeny normálním krokem, přičemž musí být umožněn psovi přechod na další úsek. Záměrné narušování povrchu terénu nebo přerušení chůze není dovoleno. Během pokládání stop se psovod musí nacházet mimo dohled.
Použity mohou být dobře napachované předměty (nejméně 30 min.). V průběhu jedné stopy musí být pokládány rozdílné předměty (např.: kůže, textil, dřevo). Předměty musí být cca 10 cm dlouhé, 2 -3 cm široké a 0,5 -1 cm silné, a nesmi se svou barvou podstatně lišit od okolního terénu. První předmět je pokládán po nejméně 100 krocích na 1. nebo 2. úsek, minimálně však 20 kroků před nebo za lomem, druhý předmět dle pokynů rozhodčího a třetí na konec stopy. Předměty musí být pokládány na stopu za chůze. Po položení posledního předmětu pokračuje kladeč v přímém směru ještě několik kroků.
a) Zvukový povel: „hledej" nebo „stopa"
Zvukový povel se smi dávat na začátku stopy a po označení předmětu, případně po chybném označení.
b) Provedení: Psovod si připraví psa pro práci na stopě. Pes může pracovat buď na volno nebo na 10 m dlouhém vodítku. 10-ti metrové stopovací vodítko může být vedeno přes záď psa, bočně či mezi předními nebo i zadními končetinami. Může být upevněno přímo na obojek psa, který není nastaven na stahováni nebo k připínacímu kroužku na stopovacím postroji (povoleny jsou hrudní nebo bederní postroje bez přídavných řemenů). Na výzvu se hlásí psovod se psem upoutaným na rozvinuté stopovací šňůře rozhodčímu a oznámí mu, zda pes předměty zvedá nebo označuje. Před stopou, během uvedeni na stopu a při celkové práci na stopě je nutno zdržet se nátlaku na psa. Samonavíjecí vodítka nejsou povolena.
Kontrola vodítka, obojku a stopovacího postroje je možná pouze před zahájením zkoušky. Na pokyn rozhodčího je pes pomalu a klidně odveden na nášlap a uveden na stopu. Při uvedeni (i při opětovném nasazení po nalezení předmětu) musí pes pracovat samostatně. Na nášlapu musí pes pach stopy usilovně, klidné a s nízkým nosem zachytit. Zachycení stopy musí provést samostatně bez pomoci psovoda (mimo povelu „hledej" nebo „stopa"). Uvedení na stopu není nijak časové limitováno. Po třetím neúspěšném pokusu o uvedení psa na stopu přímo na nášlapu je práce na stopě ukončena. Pes musí stopu sledovat s nízkým nosem, intenzívně, vytrvale a pokud možno rovnoměrným tempem (závislým na obtížnosti terénu). Psovod nemusí následovat psa ve stopě. Psovod následuje psa s odstupem 10-ti m na konci stopovacího vodítka. Rovněž při práci na volno zachovává od psa odstup 10 m. Drží-li psovod stopovací vodítko v ruce, smí být prověšené. Není chybou, pokud se vodítko dotýká země.
Lomy musí pes vypracovávat s jistotou. Po vypracování lomu musí pes ve stejném tempu pokračovat ve sledováni stopy. V blízkosti lomu musí psovod dle možnosti zachovávat předepsaný odstup od psa. Jakmile pes najde předmět, musí jej bez ovlivňováni psovodem ihned zvednout nebo přesvědčivě označit. Při zvedáni může zůstat stát nebo sedět nebo s nim přijít ke psovodovi. Pokud pes předmět zvedne a vrací se s ním k psovodovi, psovod se zastaví a zůstane stát. Je chybné, pokud pes se zvednutým předmětem pokračuje dále nebo si s ním lehne. Označovat může vleže, vsedě nebo ve stoje. Pokud pes leží u předmětu mírně šikmo není to chyba, chybné je ovšem, lehne-li si k předmětu bokem nebo se otočí ke psovodovi. Předměty, které pes nalezne s pomoci psovoda, platí za nenalezené. To je např. pokud pes předmět neoznačí a díky působeni psovoda, ať už vodítkem či zvukovým povelem, mu v pokračováni na stopě zamezí.
Pokud pes předmět označil či zvedl, položí psovod stopovací vodítko a jde k němu. Zvednutím předmětu nad hlavu ukáže, že pes předmět nalezl. Při odebrání nebo zvednutí předmětu se musí psovod postavit vedle nebo v těsné blízkosti za psa. Pes se musí až do znovunasazení na stopu chovat klidně a zachovat polohu při označováni nebo zvedání. Z této polohy je pak na krátkém vodítku psovodem opět nasazen na stopu.
Pes smi být pochválen krátce pouze po označeni předmětu. Po ukončeni práce na stopě psovod ukáže rozhodčímu nalezené předměty. Hraní si se psem nebo jeho krmení po označení posledního předmětu před odhlášením a zhodnocením rozhodčím není povoleno. Odhlášení probíhá v základním postoji.
Rozhodčí a doprovázející osoby se nesmí v průběhu práce psa zdržovat v pracovním prostoru dvojice (psovod a pes) Rozhodčí si zvolí takovou vzdálenost od psa, aby ho při práci nerušil, aby se psovod necítil omezován a přitom mohl pozorovat dění a vlivy na stopě, eventuelně rozpoznat pomoc psovoda či slyšet jeho zvukové povely. Rozhodčí musí následovat psovoda po celé délce stopy.
c) Hodnocení: Hodnoceni oddílu A začíná v okamžiku uvedeni předváděného psa. Od psa se požaduje přesvědčivá, intenzivní a vytrvalá práce.
Příliš rychlá nebo pomalá práce na stopě není kritériem hodnoceni, zvláště pak tehdy, pokud je stopa vypracovávána intenzivně, rovnoměrné a přesvědčivě, a pokud pes při ni působí pozitivním dojmem. Ověřováni bez opuštění stopy není chybné. Nepřesná práce , kroužení na lomech, stálé povzbuzováni psa, pomoc vodítkem v průběhu stopy, chybné zvedáni nebo označováni předmětů, označováni předmětů, které nebyly na stopu umístěny kladečem, snižují bodové hodnoceni až o 4 body.Výrazně nepřesná práce, práce s chybějící intenzitou, neklidná práce, vyměšováni se na stopě, chytáni myší atd. snižuji bodové hodnocení vždy až o 8 bodů.
Když pes opustí stopu o více jak délku stopovacího vodítka, je jeho práce ukončena. Opustí-li pes stopu a je při tom přidržen psovodem, je psovod rozhodčím vyzván k následováni psa. Pokud tuto výzvu neuposlechne, rozhodci jeho práci ukončí. Pokud během časového limitu pro vypracování pes nedojde na konec stopy, rovněž ukončí rozhodčí jeho práci. Výkon předvedený do ukončení práce se hodnotí. Je chybné pokud pes na jedné stopě některé předměty zvedá a jiné označuje. Bodově hodnoceny jsou pouze ty předměty, které pes vypracuje předem nahlášeným způsobem. Za nenalezené předměty se body neuděluji.
Pokud pes v průběhu práce na stopě objeví zvěř a projeví se u něj lovecký pud, může ho psovod usměrnit povelem lehni. Na pokyn rozhodčího pak pokračuje v další práci. Pokud se mu to nepodaří, je ze zkoušky vyloučen (hodnocení: diskvalifikace z důvodu neposlušnosti). Pokud pes ztratí o stopu zájem, může být jeho práce ukončena to i když se stále na stopě nachází.
IPO-3 - oddíl B poslušnost také zkouška UPr 3
Cvik 1: Ovladatelnost bez vodítka - 10 bodů
Cvik 2: Odloženi vsedě za pochodu - 10 bodů
Cvik 3: Odloženi vleže za poklusu s přivoláním - 10 bodů
Cvik 4: Odloženi ve stoje za poklusu s přivoláním - 10 bodů
Cvik 5: Aport volný - 10 bodů
Cvik 6: Aport skokem - 15 bodů
Cvik 7: Aport šplhem - 15 bodů
Cvik 8: Vysílání vpřed s odložením - 10 bodů
Cvik 9: Dlouhodobé odložení - 10 bodů
Celkem - 100 bodů
Všeobecná ustanovení
Ve stupni IPO-3 nastupuje psovod s neupoutaným psem a v základním postoji podá rozhodčímu hlášení. Rozhodčí dává pokyn k zahájeni každého cviku. Vše ostatní, jako obraty, zastaveni, změny rytmu chůze atd. se provádí bez pokynu rozhodčího. Každý cvik začíná a konči v základním postoji.
V základním postoji stojí psovod sportovně. Rozkročený postoj není dovolen. Základní postoj zaujímá psovod ve chvíli, kdy druhý psovod, jenž vede svého psa na místo dlouhodobého odložení, taktéž zaujme základní postoj. Od tohoto momentu začíná posuzováni obou psů. Během všech cviků je požadována radostná práce s nezbytnou koncentrací na psovoda s korektním prováděním cviků .
V základním postoji sedí klidný a pozorný pes těsně v přímém směru po levé straně psovoda tak, že rameno psa je souběžné s kolenem psovoda. Zaujmutí základního postoje před zahájením každého cviku je povoleno pouze jednou. Krátká pochvala psa, po které může psovod zaujmout nový základní postoj, je možná po každém dokončeném cviku a pouze v základním postoji. Mezi pochvalou a zahájením dalšího cviku musí být dodržen zřetelný časový odstup (cca 3 vteřiny).
Ze základního postoje následuje zahájeni cviku. Po nejméně 10-ti avšak nejvíce 15-ti krocích dává psovod psu zvukový povel k jeho provedeni. Mezi předsednutím a povelem pro přisednutí k noze, jakož i při příchodu psovoda k odloženému psovi a jeho posazením, musí být zachovány zřetelné přestávky (cca 3 vteřiny). Psovod může ke psovi přistupovat zepředu nebo zezadu. Chyby v základním postoji či při zahájení cviku mají vliv na bodové hodnocení jednotlivých cviků. Obraty čelem vzad provádí psovod doleva. Při obratech může pes psovoda obcházet nebo se otáčet současně s ním, vždy však stejným způsobem v průběhu celé zkoušky. Po předsednuti může pes zaujmout základní postoj u nohy psovoda jeho obcházením nebo přiřazením, vždy však stejným způsobem v průběhu celé zkoušky. Místo zvukového povelu pro přivoláni může být použito jméno psa. Jméno psa ve spojení s jakýmkoli povelem je ovšem považováno za druhý povel.
Ovladatelnost bez vodítka musí být prokázána i při eventuelních přechodech mezi jednotlivými cviky. Pes jde se psovodem i pro aportovací činku. Při provádění aportu je povoleno použít jen dřevěných aportovacích činek. Činky připravuje pořadatel a musí být využity všemi účastníky. Před prováděním aportu není dovoleno dávat psu činku do tlamy ani jinak jej motivovat.
Opomene-li psovod provedení některého cviku, je bez ztráty bodů vyzván rozhodčím k jeho provedení. Při posuzování každého cviku se musí brát zřetel na chování psa od okamžiku zahájeni cviku základním postojem až po zakončení cviku.
Pokud pes neprovede požadovaný cvik ani na třetí zvukový povel, je cvik anulován. Neprovede-li pes část cviku ani na třetí zvukový povel, je cvik hodnocen nejvýše ve známce nedostatečně. Při použití jednoho zvukového povelu navíc je cvik hodnocen známkou uspokojivě, při použiti dvou zvukových povelů navic známkou nedostatečně. Příklady ztrát u 5-ti bodového cviku:
první zvukový povel navíc tzn. uspokojivě z 5 bodů = -1,5 bodů
druhý zvukový povel navíc tzn. nedostatečně z 5 bodů = - 2,5 bodů
Nejpozději na začátku oddílu poslušnosti musí rozhodčí překontrolovat vybavení předepsané zkušebním řádem. Používat se směji pouze pomůcky, které odpovídají zkušebnímu řádu.
1. Ovladatelnost bez vodítka - 10 bodů
a) Zvukový povel: „k noze" Zvukový povel se smí dát pouze při vyjití a změně rytmu chůze.
b) Provedení: Psovod s neupoutaným psem předstoupí před rozhodčího, zaujme základní postoj, podá mu hlášení. Na pokyn rozhodčího se odebere na výchozí bod. Na další pokyn rozhodčího zahájí cvik. Pes má ze základního postoje na zvukový povel „k noze" pozorně a radostné následovat psovoda po jeho levé straně, svým ramenem vždy v úrovni psovodova kolena a při zastavení si samostatně, rychle a přímo sednout. Nejprve jde psovod se psem bez zastavení 50 kroků přímým směrem normálním tempem. Po obratu čelem vzad a po dalších 10-ti - 15-ti krocích předvede klus a pomalou chůzí (vždy po 10-ti krocích). Přechod z poklusu do pomalé chůze musí být proveden bez mezikroků. Různé rytmy chůze se musí zřetelně odlišovat svou rychlosti. Dle schématu se v normálním kroku provádějí vždy dva obraty vpravo, jeden vlevo a dva čelem vzad, po druhém obratu čelem vzad následuje zastavení. Obrat čelem vzad provádí psovod směrem doleva (otočením o 180 stupňů na místě), pes obejde psovoda obratem vpravo nebo provede na místě obrat vlevo o 180 stupňů. V průběhu jedné zkoušky je možná pouze jedna z obou variant.
Během prvního úseku chůze přímým směrem zazni ze vzdálenosti minimálně 15 m od psa v časovém odstupu 5-ti vteřin dva výstřely z pistole (ráže 6 mm). Pes se k výstřelům musí chovat lhostejné. Reaguje-li pes bázlivé, je diskvalifikován a jsou mu odebrány všechny dosud získané body. Na pokyn rozhodčího projde psovod se psem pohybující se skupinou nejméně čtyř osob. Jednu osobu musí obejít zprava a jednu zleva, a alespoň jednou se musí ve skupině zastavit. Rozhodčí smi požadovat opakováni cviku. Na pokyn rozhodčího opustí psovod se psem skupinu a zaujme závěrečný základní postoj.
c) Hodnocení: předbíhání, vychylování psa do stran, zpožďováni psa, dodatečné zvukové povely, pomoc tělem, nepozornost, překážení nebo obtěžování psovoda, šikmé a pomalé usedáni je hodnoceno ztrátovými body.
2. Odložení vsedě za pochodu - 10 bodů
a) Po jednom zvukovém povelu: „k noze", „sedni"
b) Provedení: Ze základního postoje jde psovod s neupoutaným psem u nohy v přímém směru. Pes musí svého psovoda radostně, pozorně a soustředěně následovat, svým ramenem vždy v úrovni psovodova kolena. Po 10-ti až 15-ti krocích se pes musí na zvukový povel „sedni" ve směru chůze rychle posadit, aniž by se psovod zastavil, změnil rytmus chůze, či se ohlédl. Po dalších 15-ti krocích se psovod zastaví a okamžitě se otočí ke klidné avšak pozorné sedícímu psovi. Na pokyn rozhodčího jde psovod zpět ke svému psovi a postaví se po jeho pravé straně. Při tom psovod může psa obejít nebo se k němu přiřadit.
c) Hodnocení: Chyby v základním postoji, chyby v zahájeni cviku, pomalé sedání, neklidné a nepozorné sezení snižuji bodové hodnoceni. Pokud pes zaujme jinou než požadovanou polohu, odečte se mu 5 bodů. Zohlednit se musí i ostatní chybné chování. Opuštění místa odložení o více než 3 kroky anuluje cvik.
3. Odložení vleže za poklusu s přivoláním - 10 bodů
a) Po jednom zvukovém povelu: „k noze", „lehni", „ke mě", „k noze"
b) Provedení: Ze základního postoje vyjde psovod s neupoutaným psem přímým směrem. Pes musí svého psovoda radostně, pozorně a soustředěně následovat, svým ramenem vždy v úrovni psovodova kolena. Po 10-ti až 15-ti krocích normální chůzi následuje 10 až 15 kroků v poklusu. Poté si pes na zvukový povel „lehni" v přímém směru rychle lehne, aniž by se psovod zastavil, změnil rytmus běhu či se ohlédl. Po dalších cca 30-ti krocích přímým směrem se psovod zastaví a okamžitě se otočí ke klidně avšak pozorné ležícímu psovi. Na pokyn rozhodčího si psa zvukovým povelem „ke mě" nebo použitím jeho jména přivolá. Pes musí radostně a rychle přiběhnout a sednout si těsně a přímo před psovoda. Na zvukový povel „k noze" si pak rychle a v přímém směru sedne po levé straně psovoda, svým ramenem v úrovni jeho kolena.
c) Hodnocení: Chyby v zahájení cviku, pomalé ulehnutí, neklidné ležení, pomalé nebo zpomalující se přiběhnutí, rozkročený postoj psovoda, chyby při předsednuti a zakončení cviku snižují bodové hodnocení. Pokud pes zaujme jinou než požadovanou polohu, odečte se mu 5 bodů. Opuštění místa odloženi o více než 3 kroky anuluje cvik.
4. Odložení ve stoje za poklusu s přivoláním - 10 bodů
a) Po jednom zvukovém povelu: „k noze", „stůj", „sedni"
b) Provedení: Ze základního postoje vyběhne psovod s neupoutaným psem přímým směrem. Po 10-ti až 15-ti krocích se pes na zvukový povel „stůj" ihned v přímém směru zastaví, aniž by se psovod zastavil, změnil rytmus běhu či se ohlédl. Po dalších 30-ti krocích přímým směrem se psovod zastaví a okamžitě se otočí ke klidně avšak pozorně stojícímu psovi. Na pokyn rozhodčího si psa zvukovým povelem „ke mě" nebo použitím jména přivolá. Pes musí radostně a rychle přiběhnout a sednout si těsně a přímo před psovoda. Na zvukový povel „k noze" si pak rychle a v přímém směru sedne po levé straně psovoda, svým ramenem v úrovni jeho kolena.
c) Hodnocení: Chyby v zahájení cviku, pokračování v chůzi po zvukovém povelu, neklidné a nesoustředěné stání, popocházení, neklidné chování při návratu psovoda, pomalé sedání v závěru cviku snižuji bodové hodnoceni. Pokud pes zaujme jinou než požadovanou polohu, odečte se mu 5 bodů. Opuštění místa odloženi o více než 3 kroky anuluje cvik.
5. Aport volný - 10 bodů
a) Po jednom zvukovém povelu: „aport", „pusť", „k noze"
b) Provedení: Ze základního postoje odhodí psovod na vzdálenost cca 10-ti kroků dřevenou aportovací činku (váha 2000 g). Zvukový povel „aport" smi dát až v okamžiku, kdy činka klidné leží. Není povolena změna v základním postoji psovoda. Neupoutaný pes, který klidně sedí vedle psovoda, musí na povel „aport" rychle a přímo doběhnout k čince, ihned jí uchopit a stejně rychle a přímou cestou ji přinést zpět. S činkou si pak předsedne v přímém směru těsně před psovoda a klidně ji drží tak dlouho, dokud mu ji po pauze cca 3 vteřiny psovod zvukovým povelem „pusť" neodebere. Po odevzdání musí psovod klidně držet činku v připažené ruce po pravé straně těla. Na zvukový povel „k noze" se pes musí rychle a v přímém směru posadit po levé straně psovoda, svým ramenem na úrovni psovodova kolena. V průběhu celého cviku nesmí psovod opustit své stanoviště.
c) Hodnocení: Chyby v základním postoji, pomalé vyběhnutí, chyby při uchopení aportu, pomalé přinesení, upuštění činky, hraní si s činkou nebo její překusováni, rozkročený postoj psovoda, chyby při předsednuti a zakončení cviku snižují bodové hodnocení. Opusti-li psovod své stanoviště před zakončením cviku, hodnotí se provedení cviku ve známce nedostatečné. Pokud pes aport nepřinese, je cvik hodnocen 0 body.
6. Aport skokem - 15 bodů
a) Po jednom zvukovém povelu: „vpřed" nebo „hop", „aport", „pusť", „k noze"
b) Provedení: Psovod se psem zaujme základní postoj nejméně 5 kroků před překážkou. Ze základního postoje odhodí přes 100 cm vysokou skokovou překážku dřevěnou aportovací činku (váha 650 g). Zvukový povel „vpřed" smí dát až v okamžiku, kdy činka klidně leží. Neupoutaný pes, který klidně sedí vedle psovoda, musí na povel „vpřed" nebo „hop" a „aport" (zvukový povel „aport" se smí vydat až během skoku psa přes překážku) překážku bez doteku přeskočit, rychle a přímo doběhnout k čince, ihned ji uchopit, přes překážku skočit zpět a stejně rychle a přímou cestou ji přinést. S činkou si pak předsedne v přímém směru těsně před psovoda a klidně jí drží tak dlouho, dokud mu jí po pauze cca 3 vteřiny psovod zvukovým povelem „pusť" neodebere.
Po odevzdání musí psovod klidné držet činku v připažené ruce po pravé straně těla. Na zvukový povel „k noze" se pes musí rychle a v přímém směru posadit po levé straně psovoda, svým ramenem na úrovni psovodova kolena. V průběhu celého cviku nesmí psovod opustit své stanoviště.
c) Hodnocení: Chyby v základním postoji, pomalé vyběhnutí a slabý skok, chyby při uchopení aportu, pomalý a slabý skok zpět, upuštění činky, hraní si s činkou nebo její překusováni, rozkročený postoj psovoda, chyby při předsednuti a zakončení cviku snižují bodové hodnoceni. Dotkne-li se pes překážky, snižuje se mu hodnocení až o 1 bod za každý skok, odrazi-li se od překážky až o 2 body za každý skok.
Dílčí hodnoceni cviku je možné, jen pokud z jeho tři části (skok vpřed - přineseni činky - skok zpět) dojde k provedeni nejméně jednoho skoku a dílčího cviku přinesení činky.
Bezchybně provedené skoky a přineseni činky = 15 bodů
Skok vpřed nebo zpět neproveden, činka bezchybné přinesena = 10 bodů
Skoky vpřed a zpět provedeny bezchybně, činka nepřinesena = 0 bodů
Odhodí-li psovod činku příliš stranou, nebo je-li pro psa špatně viditelná, může psovod bez ztráty bodů po požádáni rozhodčího či na jeho přímý pokyn odhozeni předmětu zopakovat. Pes musí zůstat sedět. Následuje-li psovoda za překážku, je cvik hodnocen 0 body. Opustí-li své stanoviště, ale zastaví se před překážkou, snižuje se hodnocení cviku o jednu známku.
Pomoc psovoda, i když neopustí své stanoviště, je hodnocena ztrátovými body. Opustí-li psovod své stanoviště před zakončením cviku, hodnotí se provedení cviku ve známce nedostatečně. Pokud pes při skoku vpřed překážku porazí, zopakuje se cvik, přičemž první skok je hodnocen na spodní hranici známky nedostatečně (- 4 body). Když pes ani na třetí povel činku neodevzdá, je diskvalifikován.
7. Aport šplhem - 15 bodů
a) Po jednom zvukovém povelu: „vpřed" nebo „hop", „aport", „pusť", „k noze"
b) Provedení: Psovod se psem zaujme základní postoj nejméně 5 kroků před šikmou stěnou. Ze základního postoje odhodí za stěnu dřevěnou aportovací činku (váha 650 g). Neupoutaný pes, který klidně sedí vedle psovoda, musí na povel „vpřed" nebo „hop" a „aport" (zvukový povel „aport" se smí vydat až během šplhu psa přes překážku) překonat stěnu šplhem, rychle a přímo doběhnout k čince, ihned ji uchopit, přes stěnu se vrátit zpět a stejně rychle a přímou cestou jí přinést. S činkou si pak předsedne v přímém směru těsné před psovoda a klidně jí drží tak dlouho, dokud mu ji po pauze cca 3 vteřiny psovod zvukovým povelem „pusť" neodebere.
Po odevzdáni musí psovod klidně držet činku v připažené ruce po pravé straně těla.
Na zvukový povel „k noze" se pes musí rychle a v přímém směru posadit po levé straně psovoda, svým ramenem na úrovni psovodova kolena. V průběhu celého cviku nesmi psovod opustit své stanoviště.
c) Hodnocení: Chyby v základním postoji, pomalé vyběhnuti a slabý skok, chyby při uchopení aportu, pomalý a slabý skok zpět, upuštěni činky, hraní si s činkou nebo její překusováni, rozkročený postoj psovoda, chyby při předsednuti a zakončení cviku snižují bodové hodnocení.
Dílčí hodnoceni cviku je možné, jen pokud z jeho tří částí (skok vpřed - přineseni činky - skok zpět) dojde k provedeni nejméně jednoho skoku a dílčího cviku přinesení činky.
Bezchybně provedené skoky a přinesení činky = 15 bodů
Skok vpřed nebo zpět neproveden, činka bezchybně přinesena = 10 bodů
Skoky vpřed a zpět provedeny bezchybně, činka nepřinesena = 0 bodů
Odhodí-li psovod činku příliš stranou nebo je-li pro psa špatně viditelná, může psovod bez ztráty bodů po požádáni rozhodčího či na jeho přímý pokyn odhození předmětu zopakovat. Pes musí zůstat sedět.
Pomoc psovoda, i když neopustí své stanoviště, je hodnocena ztrátovými body. Opustí-li psovod své stanoviště před zakončením cviku, hodnotí se provedeni cviku ve známce nedostatečně. Když pes ani na třetí povel činku neodevzdá, je diskvalifikován.
8. Vysílání vpřed s odložením - 10 bodů
a) Po jednom zvukovém povelu: „vpřed", „lehni", „sedni"
b) Provedení: Ze základního postoje jde psovod se svým neupoutaným psem v přímém směru. Po 10-ti až 15-ti krocích dá psovod psovi současné s jednorázovým pokynem paže zvukový povel „vpřed" a zastaví se. Pes musí cílevědomě, přímo a rychle běžet do určeného směru nejméně 30 kroků. Na pokyn rozhodčího pak dá psovod povel „lehni", na který si pes musí okamžitě lehnout. Psovod smí ponechat zvednutou paži do směru vyslání psa až do jeho ulehnutí. Na pokyn rozhodčího jde psovod ke svému psovi a postaví se po jeho pravé straně. Po cca 3 vteřinách na pokyn rozhodčího a zvukový povel „sedni" zaujme pes rychle a v přímém směru základní postoj.
c) Hodnocení: Chyby v provedení, následování psa psovodem po jeho vyběhnutí, pomalý běh psa vpřed, silné vybočeni ze směru, krátká vzdálenost, váhavé nebo předčasné ulehnutí psa, neklidné odloženi, případně změna polohy při příchodu psovoda snižuji bodové hodnoceni. Jakákoli další pomoc psovoda, např. při povelu „vpřed" nebo „lehni" se taktéž odraziv bodovém hodnocení.
Když pes dosáhne požadované vzdálenosti, dá rozhodčí pokyn k odložení psa. Nenechá-li se pes povelem zastavit, je cvik hodnocen 0 body.
Povel pro odložení navíc = - 1,5 bodů
Druhý povel pro odložení navíc = - 2,5 bodů
Pes se nechá povelem zastavit, ale nelehne si ani na druhý povel = - 3,5 bodů
Vzdálí-li se pes z místa odložení nebo vrátí-li se zpět ke psovodovi, je cvik hodnocen 0 body.
9. Dlouhodobé odložení - 10 bodů
a) Po jednom zvukovém povelu: „lehni", „sedni"
b) Provedení: Před započetím oddílu B druhého psa odloží psovod ze základního postoje na místě určeném rozhodčím svého psa zvukovým povelem „lehni", aniž by u něj zanechal vodítko či jakýkoli jiný předmět. Poté se bez ohlížení vzdáli nejméně 30 kroků mimo dohled psa do úkrytu. Pes musí klidně, bez vlivu psovoda ležet po dobu předvádění cviků č. 1 až 7 druhým psem. Na pokyn rozhodčího jde psovod ke svému psovi a postaví se po jeho pravé straně. Po cca 3 vteřinách na pokyn rozhodčího a zvukový povel „sedni" zaujme pes rychle a v přímém směru základní postoj.
c) Hodnocení: Neklidné chování psovoda, stejně jako jakákoli jeho skrytá pomoc, neklidné ležení psa, případně předčasná změna polohy při příchodu psovoda snižují bodové hodnocení. Pokud pes sedí nebo stojí, ale neopustí místo odložení, následuje dílčí hodnocení. Vzdáli-li se pes z místa před ukončením cviku č. 6 druhého psa o více jak 3 metry, hodnotí se tento cvik 0 body. Opustí-li pes místo odloženi po ukončení cviku č. 6 druhého psa, obdrží dílčí hodnocení. Jde-li pes vracejícímu se psovodovi naproti, je mu bodové hodnocení sníženo až o 3 body.
IPO-3 - oddíl C obrana  také zkouška APr 3
Cvik 1: Vyhledání figuranta - 10 bodů
Cvik 2: Vystavení a vyštěkání - 10 bodů
Cvik 3: Pokus o útěk figuranta - 10 bodů
Cvik 4: Obrana psa při hlídání - 20 bodů
Cvik 5: Zadní doprovod - 5 bodů
Cvik 6: Přepad psa při doprovodu - 15 bodů
Cvik 7: Útok na psa z pohybu - 10 bodů
Cvik 8: Obrana psa při hlídání - 20 bodů
Celkem - 100 bodů
Všeobecná ustanovení
Po delších stranách vhodného prostoru je rozestavěno 6 úkrytů, 3 úkryty po každé straně. Potřebné značky musí být pro psovoda, rozhodčího a figuranta dobře viditelné.
Pokud figurant při cviku potřebuje psa nepřetržitě sledovat, není bezpodmínečně nutné, aby stál během hlídání zcela bez hnuti. Nesmí ale dělat žádné výhrůžné nebo obranné pohyby. Ochranným rukávem si chrání své tělo. Je ponecháno na psovodovi, jakým způsobem odebírá figurantovi obušek. Psovod podává rozhodčímu hlášení v základním postoji s neupoutaným psem. Poté zaujme výchozí pozici ke cviku „vyhledání figuranta" . Ze základního postoje je pes vyslán na pokyn rozhodčího k vyhledáni.
Značky předepsané zkušebním řádem musí být dobře viditelné pro psovoda, rozhodčího i figuranta. Značí se:
 stanoviště psovoda k odvolání psa z úkrytu
 stanoviště figuranta před útěkem a místo, kde je útěk ukončen
 místo pro odložení psa před útěkem figuranta
 stanoviště psovoda pro provedení cviku „útok na psa z pohybu"
Psům, kteří při cvicích obrany selžou nebo se nechají odehnat, je oddíl C zkoušky ukončen bez zadání bodů.
Zvukový povel „pusť" je bez bodové ztráty při všech cvicích obrany povolen pouze jednou.
1. Vyhledání figuranta (6 úkrytů) - 5 bodů
a) Zvukové povely: „revír", „ke mě" (povel „ke mě" se smi použít i ve spojení se jménem psa").
b) Provedení: Figurant je ukryt v posledním úkrytu tak, aby nebyl pro psa viditelný. Psovod s neupoutaným psem se postaví na stanoviště před prvním úkrytem, tak aby mohl psa vysílat do obou stran. Prováděni oddílu C začíná na pokyn rozhodčího. Na krátký zvukový povel „revír" a posunkový povel napřažením pravé nebo levé paže, který může být opakován, musí pes rychle vyběhnout od psovoda ke třetímu úkrytu a ten cílevědomě, těsně a soustředěně oběhnout.
Jakmile pes úkryt oběhne, zavolá jej psovod zvukovým povelem „ke mně" zpět, a za pohybu jej vysílá dalším zvukovým povelem „revír" k dalším úkrytům. Psovod se pohybuje po dobu vyhledávání normálním krokem po pomyslné středové ose prohledávaného prostoru, kterou nesmi opustit. Pes musí být vždy před nim. Jakmile přiběhne pes k úkrytu, ve kterém se nachází figurant, musí psovod zůstat stát, další zvukové a posunkové povely nejsou dovoleny.
c) Hodnocení: Nedostatky v ovladatelnosti, váhavé a nepříliš těsné obíháni úkrytů snižují bodové hodnocení.
Chybné je:
 nezaujmutí klidného a soustředěného základního postoje na počátku cviku,
 nadbytečné zvukové nebo posunkové povely,
 nedodržení středové linie při postupu psovoda,
 nedodrženi normálního rytmu chůze při postupu psovoda,
 daleké revírování,
 samostatné revírování bez reakce na zvukové povely psovoda,
 neoběhnutí, případně nepozorné obíhání,
 nedostatky ve vedení a ovládání psa.
Nenajde-li pes figuranta ani při třetím vysláni na poslední úkryt, je jeho práce v oddílu C zkoušky ukončena. Pokud je pes v průběhu cviku na povel psovoda odvolán k noze, je oddíl C zkoušky taktéž ukončen („ukončení" bez zápisu bodů, body na akci dosud získané zůstávají).
2. Vystavení a vyštěkání - 10 bodů
a) Zvukový povel: „k noze"
b) Provedení: Pes musí figuranta aktivně, soustředěně vystavit a vytrvale vyštěkávat. Nesmi na figuranta naskakovat, dotýkat se ho, ani jej kousat. Na pokyn rozhodčího po cca 20-ti vteřinách štěkání jde psovod do vzdálenosti 5-ti kroků k úkrytu. Na další pokyn rozhodčího si psa přivolá k noze, a postaví se s ním do základního postoje.
c) Hodnocení: Nedostatky v nepřetržitém a přesvědčivém vyštěkávání a pozorném vystavování až do samostatného vydání zvukového povelu psovoda, které není ovlivněno přítomným rozhodčím nebo přicházejícím psovodem, snižují bodové hodnoceni. Za nepřerušované štěkáni je zadáno 5 bodů. Pokud pes štěká slabě, jsou mu sraženy 2 body. Pokud pes neštěká, ale zůstane pozorně a aktivně hlídat figuranta, je mu sraženo 5 bodů. Při obtěžování figuranta psem, jako např. narážením do figuranta či naskakováním na figuranta, se sráží až 2 body, při zákusu až 9 bodů.
Pokud pes figuranta v úkrytu napadne a samostatně nepustí, obdrží psovod výzvu, aby se přemístil na značku ve vzdálenosti 5-ti kroků od úkrytu. Je mu dovoleno psa odvolat jednorázovým povelem " k noze", (nesmí se použit povel „pusť"). Nepřijde-li pes, je dvojice diskvalifikována. Uposlechne -li povelu, je cvik hodnocen na spodní hranici známky nedostatečně (- 9 bodů).
Při napadení (ne pouhých nárazech) do jiných částí těla figuranta mimo ochranný rukáv je pes diskvalifikován.
Opustí-li pes figuranta před tím, než vydá rozhodčí psovodovi pokyn k opuštěni pomyslné středové osy, může jej psovod k figurantovi ještě jednou vyslat. Zůstane-li pak pes u figuranta, může být v oddíle C pokračováno, cvik vystaveni a vyštěkání je ale hodnocen na spodní hranici známky nedostatečné (- 9 bodů). Pokud již nelze psa znovu vyslat nebo opustí-li figuranta znovu, je posuzováni oddílu C ukončeno. Jde-li pes naproti přicházejícímu psovodovi nebo přijde-li k němu před povelem, následuje dílčí hodnoceni v rámci známky nedostatečně .
3. Pokus o útěk figuranta - 10 bodů
a) Zvukové povely: „k noze" „lehni", „drž", „pusť"
b) Provedení: Na pokyn rozhodčího vyzve psovod figuranta k opuštění úkrytu. Figurant se přemístí normálním krokem na značku. Na další pokyn rozhodčího pak psovod se psem u nohy odejde na místo určené k odložení psa. Pes musí svého psovoda radostné, pozorně a soustředěně následovat, svým ramenem vždy v úrovni psovodova kolena. Před vydáním zvukového povelu „lehni" pes samostatně, a rychle zaujme základní postoj. Na zvukový povel „lehni" se pak musí rychle a v přímém směru položit (max. 50 cm od vyznačeného místa) a v této pozici klidně, jistě a soustředěně sledovat figuranta.
Vzdálenost mezi figurantem a psem musí být 5 kroků. Psovod ponechá ležícího psa střežit figuranta a odchází k úkrytu tak, aby odtud mohl pozorovat psa, figuranta a rozhodčího.
Na pokyn rozhodčího se figurant pokusí o útěk. Na zvukový povel psovoda „drž" musí pes bez zaváhání figurantovi energickým a silným zákusem v útěku zabránit. Útok musí směřovat pouze do ochranného rukávu figuranta. Na pokyn rozhodčího zůstává figurant klidně stát, pes musí sám nebo na povel pustit. Pro puštěni může dát psovod samostatně, v příslušném časovém odstupu, jeden zvukový povel.
Nepustí-li pes po prvním povoleném zvukovém povelu, dá rozhodčí pokyn k vydáni až dvou dalších zvukových povelů k puštění.
Nepustí-li pes ani po třetím zvukovém povelu (jednom povoleném a dvou dodatečných), následuje diskvalifikace. Při dávání zvukového povelu „pusť" musí psovod stát klidné, aniž by psa ovlivňoval. Po puštěni musí pes zůstat těsně u figuranta, a pozorně jej střežit.
c) Hodnocení: Nedostatky v plněni důležitých požadavků cviku ( tj. rychlá a energická reakce psa na prchajícího figuranta a jeho pronásledování ukončené přesvědčivým zadržením s plným a klidným zákusem až do puštění, pozorné hlídáni těsně u figuranta) jsou hodnoceny srážkovými body. Zůstane-li pes ležet, či do vzdálenosti cca 20-ti kroků útěku figuranta zadržením a zákusem nezabrání, je posuzování oddílu C zkoušky ukončeno.
Pokud pes figuranta zadrží bez zvukového povelu psovoda, snižuje se hodnocení cviku o jednu známku. Jestliže je pes při hlídání lehce nepozorný nebo obtěžuje (např. naskakováním ), je hodnoceni cviku sníženo o jednu známku. Hlídá-li pes figuranta velmi nepozorně nebo velmi obtěžuje , je hodnocení cviku sníženo o dvě známky. Nehlídá-li pes figuranta, i když u něho zůstává, je hodnocení sníženo o tři známky. Jestliže pes figuranta opustí nebo obdrží-li od psovoda zvukový povel, aby u figuranta setrval, je hodnoceni oddílu C zkoušky ukončeno.
4. Obrana psa při hlídání - 20 bodů
a) Zvukové povely: „pust", „sedni"
b) Provedení: Během hlídáni figuranta, které trvá cca 5 vteřin, podnikne figurant na pokyn rozhodčího útok na psa. Pes se musí energickým a silným zákusem bez ovlivňováni psovodem ubránit. Zákus musí být veden pouze do ochranného rukávu figuranta. Jakmile se pes zakousne, dostává 2 rány obuškem. V této fázi se klade důraz především na aktivitu a stabilitu psa. Rány obuškem smějí směřovat pouze na méně citlivá místa. Pes se musí k úderům chovat lhostejně a během cviků obran musí ukázat plný, energický a především pevný zákus. Na pokyn rozhodčího zůstává figurant klidně stát a pes ho musí ihned pustit. Pro puštěni může dát psovod samostatně.v příslušném časovém odstupu jeden zvukový povel.
Nepustí-li pes po prvním povoleném zvukovém povelu, dá rozhodčí pokyn k vydání až dvou dalších zvukových povelů k puštění. Nepustí-li pes ani po třetím zvukovém povelu (jednom povoleném a dvou dodatečných), následuje diskvalifikace. Při dávání zvukového povelu „pusť" musí psovod stát klidně, aniž by psa ovlivňoval. Po puštěni musí pes zůstat těsně u figuranta, a pozorně jej střežit. Na pokyn rozhodčího jde psovod normálním krokem přímou cestou ke svému psovi a na zvukový povel „sedni" s ním zaujme základní postoj. Obušek figurantovi neodebírá.
c) Hodnocení: Nedostatky v plnění důležitých požadavků cviku (tj. rychlé a přesvědčivé zadržení, plný a klidný zákus až do puštěni, pozorné hlídání těsně u figuranta) jsou hodnoceny srážkovými body. Neodolá-li pes zátěži figuranta , neudrží-li se na rukávu a nechá-li se odehnat, je oddíl C zkoušky ukončen.
Jestliže je pes při hlídáni lehce nepozorný nebo mírně obtěžuje (např. naskakováním), je hodnocení cviku sníženo o jednu známku. Hlídá-li pes figuranta velmi nepozorně nebo je velmi obtěžuje, je hodnoceni cviku sníženo o dvě známky. Nehlídá-li pes figuranta, i když u něho zůstává, je hodnocení sníženo o tři známky. Jde-li pes přicházejícímu psovodovi naproti, je cvik hodnocen ve známce nedostatečné. Jestliže pes figuranta opustí před pokynem rozhodčího pro příchod ke psu, nebo obdrží-li od psovoda zvukový povel, aby u figuranta setrval, je hodnocení oddílu C zkoušky ukončeno.
5. Zadní doprovod - 5 bodů
a) Zvukový povel: „k noze"
b) Provedení: V návaznosti na cvik č. 4 následuje zadní doprovod figuranta do vzdálenosti asi 30-ti kroků. Průběh doprovodu urči rozhodčí. Psovod vyzve figuranta k chůzi a jde se psem, kterého má volně u nohy, ve vzdálenosti 5-ti kroků za nim. Pes musí figuranta pozorně střežit. Vzdálenost 5-ti kroků musí být dodržena v průběhu celého doprovodu.
c) Hodnocení: Nedostatky v plnění důležitých požadavků cviku jsou hodnoceny srážkovými body. Jsou to zejména požadavky : pozorné sledování figuranta, klidná chůze psa, dodržení vzdálenosti 5-ti kroků.
6. Přepad psa při doprovodu - 15 bodů
a) Po jednom zvukovém povelu: „pusť", „sedni".
b) Provedení: Při doprovodu následuje na pokyn rozhodčího bez zastavení přepad psa figurantem. Bez ovlivňováni psovodem se musí pes bez váhání energickým a silným zákusem ubránit. Zákus musí být veden pouze do ochranného rukávu figuranta. Jakmile se pes zakousne, musí psovod zůstat na miste, na kterém se právě nachází. Na pokyn rozhodčího zůstane pak figurant klidně stát, pes jej musí ihned pustit. Pro puštěni může dát psovod v příslušném časovém odstupu samostatně jeden zvukový povel. Nepustí-li pes po prvním povoleném zvukovém povelu, dá rozhodčí psovodovi pokyn k vydání až dvou dalších zvukových povelů „pusť". Nepustí-li pes po třetím zvukovém povelu (jednom povoleném a dvou dodatečných), následuje diskvalifikace. V době vydání povelu „pusť" musí psovod klidně stát, aniž by psa ovlivňoval. Po puštění musí zůstat pes u figuranta, a pozorně jej střežit. Na pokyn rozhodčího jde psovod normálním krokem přímým směrem ke psu a zvukovým povelem „sedni" ho uvede do základního postoje. Pak odebere figurantovi obušek.
Následuje boční doprovod figuranta k rozhodčímu na vzdálenost asi 20-ti kroků. Jeden zvukový povel „k noze" je povolen. Pes jde po pravé straně figuranta, takže je mezi figurantem a psovodem. Po dobu doprovodu musí pes figuranta bedlivě střežit, nesmí na něj vyskakovat, ani jej napadat. Před rozhodčím se tato skupinka zastaví, pes si sedne, psovod předá rozhodčímu obušek a ohlásí mu ukončení první části oddílu C.
c) Hodnocení: Nedostatky v plněni důležitých požadavků cviku jsou hodnoceny srážkovými body. Jsou to zejména požadavky : rychlé a přesvědčivé zadržení, plný a klidný zákus až do puštění, pozorné hlídáni těsné u figuranta.
Jestliže je pes při hlídání lehce nepozorný nebo mírně obtěžuje figuranta ( např. naskakováním ) je hodnocení cviku sníženo o jednu známku. Hlídá-li pes figuranta velmi nepozorně nebo ho velmi obtěžuje, je hodnocení cviku sníženo o dvě známky. Nehlídá-li pes figuranta, i když u něho zůstává, je hodnoceni sníženo o tři známky. Jde-li pes naproti přicházejícímu psovodů, je cvik hodnocen ve známce nedostatečně. Jestliže pes figuranta opustí před pokynem rozhodčího pro příchod ke psu, nebo obdrží-li od psovoda zvukový povel, aby u figuranta setrval, je hodnocení oddílu C zkoušky ukončeno.
7. Útok na psa z pohybu - 10 bodů
a) Zvukové povely: „k noze", „sedni", „drž", „pusť",
b) Provedení: Psovod se psem je odeslán na označené místo v úrovni prvního úkrytu na pomyslné středové ose. Pes musí svého psovoda radostné, pozorně a soustředěně následovat, svým ramenem vždy v úrovni psovodova kolena. Na úrovni prvního úkrytu se psovod zastaví a otočí se. Zvukovým povelem „sedni" uvede psa do základního postoje. Psovod si klidně sedícího psa smí přidržet za obojek, ale nesmí jej ovlivňovat. Na pokyn rozhodčího vystoupí figurant vybavený obuškem z úkrytu, běží ke středové ose prostoru. Zde se otočí proti psovodovi se psem a křikem s výhrůžnými pohyby na ně v běhu zaútočí. Jakmile se ke dvojici přiblíží na vzdálenost 60 - 50 kroků, psovod psa na pokyn rozhodčího zvukovým povelem „ drž" vyšle. Pes musí bez váháni útoku energickým a silným zákusem zabránit. Zákus musí být veden pouze do ochranného rukávu figuranta. Psovod nesmi opustit své stanoviště.
Na pokyn rozhodčího zůstává figurant klidné stát a pes ho musí ihned pustit. Pro pouštěni může dát psovod samostatně, v příslušném časovém odstupu, jeden zvukový povel „pusť". Nepustí-li pes po prvním povoleném zvukovém povelu, dá rozhodčí psovodovi pokyn k vydáni až dvou dalších zvukových povelů "pusť". Nepustí-li pes po třetím zvukovém povelu (jednom povoleném a dvou dodatečných), následuje diskvalifikace. Při vydáni povelu „pusť" musí psovod klidně stát, aniž by psa ovlivňoval. Po puštěni musí zůstat pes u figuranta a pozorně jej střežit.
c) Hodnocení: Nedostatky v plnění důležitých požadavků cviku snižují bodové hodnocení. Jsou to zejména požadavky: rychlé a přesvědčivé zadrženi, plný a klidný zákus až do puštění a pozorné hlídání těsně u figuranta.
Jestliže je pes při hlídáni lehce nepozorný nebo je mírně obtěžuje (např. naskakováním), je hodnocení cviku sníženo o jednu známku. Hlídá-li pes figuranta velmi nepozorné nebo ho velmi obtěžuje, je hodnoceni cviku sníženo o dvě známky. Nehlídá-li pes figuranta, i když u něho zůstává, je hodnocení sníženo o tři známky. Jestliže pes figuranta opustí nebo obdrží-li od psovoda zvukový povel, aby u figuranta setrval, je hodnocení oddílu C zkoušky ukončeno.
8. Obrana psa při hlídání - 20 bodů
a) Zvukové povely: „pusť", „sedni", „k noze"
b) Provedení: Během hlídání figuranta, které trvá cca 5 vteřin, podnikne figurant na pokyn rozhodčího útok na psa. Pes se musí energickým a
silným zákusem bez ovlivňování psovodem ubránit. Zákus musí směřovat pouze do ochranného rukávu figuranta. Jakmile se pes zakousne, dostane 2 rány obuškem. V této fázi se klade důraz především na aktivitu a stabilitu psa. Povoleny jsou rány pouze na oblast ramena či kohoutku psa. Pes se musí k úderům chovat lhostejně a během cviků obran musí ukázat plný, energický a především vytrvalý zákus. Na pokyn rozhodčího zůstává figurant klidně stát a pes ho musí po přechodné fázi pustit. Pro puštění může dát psovod samostatně.v příslušném časovém odstupu jeden zvukový povel.
Nepustí-li pes po prvním povoleném zvukovém povelu, dá rozhodčí pokyn k vydání až dvou dalších zvukových povelů k puštěni. Nepustí-li pes ani po třetím zvukovém povelu (jednom povoleném a dvou dodatečných), následuje diskvalifikace. Při dávání zvukového povelu „pusť" musí psovod stát klidně, aniž by psa ovlivňoval. Po puštění musí pes zůstat těsné u figuranta, a pozorně jej střežit. Na pokyn rozhodčího jde psovod normálním krokem přímou cestou ke svému psovi a na zvukový povel „sedni" s ním zaujme základní postoj. Pak odebere figurantovi obušek.
Následuje boční doprovod figuranta k rozhodčímu na vzdálenost asi 20-ti kroků. Povolen je jeden zvukový povel "k noze". Pes jde po pravé straně figuranta tak, že se nachází mezi figurantem a psovodem. Po dobu doprovodu musí pes figuranta pozorně střežit, nesmi na něj naskakovat ani jej napadat. Před rozhodčím se tato skupinka zastaví, pes si sedne, psovod předá rozhodčímu obušek a ohlásí mu ukončení oddílu C zkoušky. Na pokyn rozhodčího odstoupí psovod se psem 5 kroků, upoutá psa na vodítko. Poté figurant opustí prostor.
c) Hodnocení: Nedostatky v plněni důležitých požadavků cviku snižují bodové hodnocení. Jsou to zejména požadavky: rychlé a přesvědčivé zadrženi, plný a klidný zákus až do puštěni a pozorné hlídání těsně u figuranta. Jestliže je pes při hlídání lehce nepozorný nebo je mírně obtěžuje (např. naskakováním), je hodnocení cviku sníženo o jednu známku. Hlídá-li pes figuranta velmi nepozorně nebo ho velmi obtěžuje, je hodnocení cviku sníženo o dvě známky. Nehlídá-li pes figuranta, i když u něho zůstává, je hodnocení sníženo o tři známky. Jde-li pes přicházejícímu psovodovi naproti, je cvik hodnocen ve známce nedostatečně. Jestliže pes figuranta opustí před pokynem rozhodčího pro příchod ke psu, nebo obdrží-li od psovoda zvukový povel, aby u figuranta setrval, je hodnocení oddílu C zkoušky ukončeno.